вторник, 9 апреля 2024 г.

Кожна ситуація має контекст.

 Кожна ситуація має контекст. Саме в контексті ті чи інші слова мають зміст. Поза контекстом їх або людину, що говорила їх, важко зрозуміти. Якщо контексти однієї людини і іншої не співпадають, розмови, порозуміння не буде. 

Ісус вмів входити в контекст людини, тобто, побачити її світ. Сучасною мовою, був емпатичний. 

Приклад. В історії з самарянкою є, як мінімум три важливих контексти, три суб'єктивні реальності. 

Перший. Жінка переживає те, що її цураються односельчани, вона вважається нечистою, і є те, що з самарянами юдеї не спілкуються. 

Другий контекст. Ісус не підтримує ідею не спілкування з самарянами, хоча й дуже обережний в цьому, щоб не вийти з юдейського контексту. Він вільний розмовляти з жінкою. І він хоче пити, а посудини не має.

Юдейский контекст. Юдеї не спілкуються з самарянами і частково, вони праві, бо це пов'язано з поклонінням і храмом. Але вони не праві в тому, що таким чином втрачають своє призначення (спасіння від юдеїв).

Три реальності і три погляди на життя. В кожного своя правда. 

Згадаймо, якщо контексти не співпадають, розмови, порозуміння не буде. 

Ісус, з юдейського контексту, має право говорити з самарянкою, бо ті мали б іншим народам проговорити "Адонай Ехад".

Як людина, він просить пити. Тут побутовий зміст.

Заговоривши з нею,  він входить в контекст жінки, в те, що вона переживає: з нею ніхто не розмовляє. 

Заговоривши з нею, він дивує її і торкається її болючих місць, але водночас дає їй прийняття. Тому виникає розмова. 

Усі контексти прийняті Ісусом до уваги. Юдейський, він не порушує, а виконує його. Жінки, він розуміє її, чому вона посеред дня прийшла до криниці. І свій намір він теж розуміє. 

Другий приклад. 

Сирофінікіянка. Тут ситуація, навпаки. Ця жінка в своєму моменті поза контекстом Ісуса, який був посланий до синів Ізраїля. І це розумно, бо Його одного на усіх не вистачило б. Тому, звернувшись до нього з проханням, вона не потрапляє в ціль. Контексти не співпали. Є діти, є пси.  Але вона не розгубилася і знайшлася, що сказати на Ісусову відповідь: але й псам дещо перепадає. Тут вона ввійшла в Його контекст, порозумілися, і Ісус назвав це вірою.

Практичне примінення.

Уважно вивчаймо контекст людини, те, як вона бачить світ. Бо це її правда і іншу , Божу або нашу вона не сприйме, бо відчує, що її не розуміють.

Це як в музиці. Спочатку, перш ніж грати, треба визначитися з тональністю. 

Так само і з Божою волею. Вона відкриється, коли вивчимо контекст. Приклад - Даниїл.

Комментариев нет: